• 07/08/2014
  • Jasno&Glasno tim

Instagram video vs. Vine

Video je novi omiljeni format content marketinga i zato ne čudi ponuda raznih servisa i alata za izradu videa. Ipak, zbog lakoće korištenja i integracije online i mobilnog korištenja ističu se dva servisa – Instagram video i Vine. A dodatno su zanimljivi jer među njihovim korisnicima postoji nepisano rivalstvo. Naime, korisnici svake od ovih društvenih mreža imaju snažne argumente zašto za svoje videouratke koriste upravo onu koju su odabrali. Za potrebe vašeg poslovanja i brenda pokušat ćemo objektivno sagledati obje, a na vama je da odlučite koja je prikladnija vašim potrebama.

Lakoća korištenja

I Vine i Instagram video zahtijevaju mobilni telefon za kreiranje videa. Korisničko sučelje Vinea u potpunosti je ogoljeno i inovativno jer nema posebnih tipki i opcija – kada želite snimati, samo morate pritisnuti zaslon mobitela, a kada ga pustite, ne snima se. Instagram nudi identično iskustvo i opcije, uz dodatnu mogućnost uploada gotovih videa koje već imate na mobitelu. Ovo je posebno zanimljivo ako već imate neke postojeće videomaterijale kojima putem Instagrama možete udahnuti novi polet. Za stvaranje Vine videa potrebno je objektivno više truda i vremena jer, kako ćete vidjeti u sljedećoj točki, ima niz specifičnosti na koje treba obratiti pozornost.

Kreativnost

Kreativnost je ona kategorija u kojoj se lomi najviše koplja. Vine videouradci traju 6 sekundi i vrte se u loopu, dok Instagramovi mogu trajati Wife is always at first place for libras horoscope man. do 15 sekundi i ne vrte se automatski ispočetka. Upravo tih Vineovih 6 sekundi i beskonačni loop koji svaki video pretvaraju u svojevrstan gif najveći su argument da je ova mreža cool i za prave poznavatelje. I u neku ruku jest, jer uistinu zahtijeva mnogo vještine i kreativnosti. S druge strane, Instagram videouradci možda su nešto više mainstream, no nude prepoznatljivu Instagram opciju – dodavanje filtera.

Pristupačnost

Otkrivanje Instagram i Vine videa na internetu je podjednako lako. Oba servisa povezana su s Twitterom i Facebookom pa videouratke možete bez problema objaviti i pronaći na tim mrežama. Isto tako, hashtagovi kao standardna pretraga na društvenim mrežama podržani su i kod Vinea i kod Instagrama.

Dodatno, Vine za promociju videa nudi opciju best online casino revine, odnosno objavu odabranog videa svojim followerima na mreži, funkcionalnost koju Instagram (barem u osnovnoj verziji bez posebnih dodataka) ne nudi.

insta_vine

Doseg

Po pitanju dosega, nema sumnje da se Instagramov glas dalje čuje. Instagram broji oko 150 milijuna korisnika, dok Vine okuplja oko 40 milijuna.

I upravo je ta brojnost korisnika ono što će najčešće presuditi prilikom odabiranja video društvene mreže za vaš brend ili posao.

Koliko slične toliko i različite, ove dvije društvene mreže imaju svaka svoju publiku – Instagram više mainstream, a Vine segmentiraniju, individualniju.

Ovo su prepoznali i veliki brendovi. Veće kampanje i objave prvenstveno će objavljivati na Instagramu. Najbolji primjer ove prakse možda su foršpani holivudskih blockbustera koji se prvo pojavljuju na Instagramu, a potom u kinima. Sjetimo se kako je i četvrta sezona popularne serije Igra prijestolja promovirana na ovaj način, objavom serije kratkih videa sa scenama iz serije.

Vine, s druge strane, zvuči uvjerljivije ako se treba specifično obratiti mlađoj, urbanijoj i individualnijoj publici.

Odabir mreže koju ćete koristiti u promociji ovisi o vašoj ciljnoj publici, poruci koju želite prenijeti te trudu koji ste spremni uložiti u kreiranje sadržaja.

Na kraju krajeva, zašto biste morali odabrati samo jednu kada možete koristiti obje i iskoristiti najbolje od oba svijeta.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga