• 10/13/2015
  • Jasno&Glasno tim

Infografike u praksi – kad slike pričaju priču

Tvrdnja da slika govori više od 1000 riječi ne samo da potvrđuje svoju istinitost u današnjoj digitalnoj eri, nego i dobiva na važnosti dan za danom.

Uz more informacija s kojima smo svakodnevno suočeni i opće stanje preopterećenosti podacima, lako je prepoznati važnost vizualne prezentacije tih istih podataka. Vizualno prezentiran sadržaj upijamo, razumijevamo, pamtimo, dijelimo.

mini-grafika

O ulozi vizualnog u digitalnome marketingu već smo pisali, a sada ćemo objasniti i kako ona izgleda u praksi.

Zanimljivi podaci u još zanimljivijoj formi

Kvalitetan sadržaj, čak i kada je sam po sebi zanimljiv čitateljima, lakše će doprijeti do njih kada je upakiran na zabavan i kreativan način. Osim što tako privlači pozornost, takav sadržaj čitatelji su skloni dijeliti na svojim društveno-mrežnim profilima. Kada za magazin planb.hr kreiramo sadržaj, pitamo se bismo li sami taj isti sadržaj radije pročitali ili pogledali? Pogledajte ga i vi, primjerice, infografiku o 10 aplikacija koje su promijenile svijet te 10 najluđih mobilnih predviđanja iz prošlosti.

01

 

Znanje u slikama

Putem našega newslettera i bloga često dijelimo znanje. Kako znamo da oko 65 % ljudi uči vizualno, pamteći ono što vidi i povezujući sadržaj sa slikama, edukativan karakter tekstova obogaćujemo upravo njegovim vizualnim aspektom.

Tako smo, primjerice, još 2013. prikazali što su nas naučili utjecajni stručnjaci iz područja digitalnoga marketinga na Marketing Festivalu u Brnu, kao i na Content Marketing Summitu u Londonu. Savjetovali smo vam kako voditi profil tvrtke na Instagramu, a nedavno smo otkrili i koliko Hrvata koristi Instagram i gdje se oni nalaze.

Znanje o tome kako napraviti dobru infografiku podijelili smo – pogađate – u obliku infografike. Uz to, uz pomoć slika ispričali smo priču o svojim projektima poput knjige Pobijedite internet te ilustrirali dugogodišnje prijateljstvo s Weekend Media Festivalom.

Također, na blogu Storytelle.rs pomalo apstraktan proces iza uspješnoga contentmarketinškog projekta razjasnili smo u nekoliko jednostavnih koraka.

03

 

Informativno može biti zabavno

Pitali smo se kako predstaviti SoMo Borca, nagradu koja predstavlja najbolje regionalne digitalne projekte? I ovaj put, odlučili smo se ispričati priču o njemu u – slikama.

Možda ste se pitali kako izgleda jedan dan u životu community menadžera, ili vam je samo trebalo ohrabrenje da se prijavite na Somo Borac – infografike su ponudile sve odgovore na jednome mjestu, šarene i zabavne.

02

 

Od start-upa do turizma – infografike u različitim sektorima poslovanja

Stvarajući priču pomoću vizualizacije podataka, infografika pruža mogućnost obraćanja svim ciljnim skupinama publike, bilo da je riječ o tehnološkim geekovima ili turistima u potrazi za destinacijom snova.

Za njujoršku tvrtku ShoutEm, svijet mobilnih aplikacija povezali smo s megapopularnim fenomenom Game of Thrones, ostvarili desetak tisuća pregleda u deset dana, i pritom se dobro zabavili.

04

 

Za klijenta Colours of Istria, s ciljem promicanja Sjeverozapadne Istre kao gurmanske destinacije, sve njezine okuse, poput šparuga i švoja, dočarali smo slikama, a njezine slikovite brežuljke učinili još slikovitijima.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga