• 02/13/2014
  • Jasno&Glasno tim

Google Author Tag: Koliko je važan i što se s njime događa

Ako imalo slušate i čitate domaće i strane SEO i online marketing stručnjake, zasigurno ste već čuli riječi author tag, authorship ili ste se barem zapitali kakve su ovo fotografije ljudi u vašim Google pretragama. Od kada je najavljen, 2011. godine, Googleov authorship markup donio je dosta, možemo slobodno reći, pozitivnih promjena – od prikaza fotografija autora sadržaja koji se pretražuje čime se diže kredibilitet rezultata, do utjecaja na bolji ranking među pretragama.

Google nam je drugim riječima rekao da ako želimo biti autoritet u svojoj niši, ovo je najbolji mogući način. S druge strane, web je tada podložan manjoj manipulaciji te je jasnije tko je originalan kreator sadržaja!

Kako cijela stvar funkcionira?

Koristeći author markup na vašem webu, javno dajete na znanje – javnosti i Googleu samom – da ste vi autor sadržaja tog weba. Kroz društvene mreže i dijeljenje tog sadržaja na njima – posebice na mreži Google+ – stvarate autoritet a vaši linkovi dobivaju +1 odobrenja.

Što bolji sadržaj – vjerodostojniji je autor. Sadržaj je kralj, zar ne?

Uzmimo primjer našeg bloga na kojem je početkom godine naša Milica Cetinić pisala o društveno-mrežnim trendovima za 2014. Korištenjem Google Author markupa rezultat teksta prikazan je s fotografijom autora čime se daje na važnosti kredibilitetu samog sadržaja kao i autora koji ga je pisao.

Jasno je i kako ovakav prikaz u pretraživanju ima utjecaja na klikanost samih rezultata – iako se neki rezultat ne prikazuje na samom vrhu pretrage, vrlo je vjerojatno da će svejedno biti kliknut jer uz svoj link prikazuje i fotografiju samog autora. Da, ovo je ta osoba napisala – ovom sadržaju možete vjerovati!

Pretragom za ključne riječi kako napraviti newsletter uz uobičajene prikaze rezultata iskače i naš blogpost Kako napraviti odličan newsletter kojeg je pisao Boris Ličina Borja koji je prikazan i sa slikom samog autora. No, uz prikaz by Boris Licina stoji i in 928 Google+ circles što označava koliko ga je osoba dodalo u svoje krugove na Google+ mreži – također pokazatelj vjerodostojnosti autora i sadržaja iza kojeg on stoji.

kako napraviti newsletter Google Search

Navike Google korisnika, prvenstveno onih koji koriste tražilicu svih tražilica uvelike su se promijenile, a Google nudi sve bolje i bogatije pretrage. Odličan blogpost How does Google Authorship Impact CRT Justina Briggsa prikazuje kako useri danas skeniraju search rezultate. Ovaj heatmap odlično ilustrira situaciju u kojoj, pogađate, najviše se klika rezultat sa authorshipom.

eye-tracking-map

Što se u posljednje vrijeme događa sa Author tagom?

Mogli smo čuti razne informacije poput one da author tag više ne funkcionira, do one da ga je Google potpuno ukinuo. Istina je drugačija – krajem 2013. godine, kako je pisao Barry Schwartz sa SearchEngineLand.com, Google je smanjio broj prikazivanja rich snippeta u rezultatima pretraga. Prema riječima Matta Cuttsa iz Googlea, čak 15% obogaćenih featurea uklonjeno je iz SERP-a, a prema njegovim riječima, razlog je izbacivanje opcija poput author taga za stranice koje imaju vrlo slab autoritet.

Cijelu je stvar odlično objasnio Cyrus Shepard koji je na svom blogu prikazao kako je MozCast Features alat zabilježio znatan pad prikaza authorshipa. Dok Matt Cutts govori o padu od 15%, Shepard je zabilježio zanimljivih 30% manje prikaza authorshipa vrlo jednostavnom metodom – za pretragu 10 SEO copywriting tips uzeo je dva screenshota u različitim vremenskim intervalima.

Za istu je pretragu u jednom trenutku svaki rezultat imao authorship, dok su u drugom tri linka prikazana bez fotografije autora.

comparison

Shepard dalje piše kako je dodatnim istraživanjem jednostavno zaključio dvije stvari: ili je Google počeo prikazivati manje rezultata u pretragama ili se dogodilo veliko čišćenje i izbacivanje rezultata koje su loše kvalitete.

Ako se uistinu radi o ovoj drugoj varijanti, krajnje je vrijeme da, ukoliko pišete i kreirate pametan, djeljiv i hvaljen sadržaj, uskočite u Googleov brod, upogonite taj Google authorship i postanete autoritet kako u očima pretraživača, tako i u očima velikog Googlea.

Trebate pomoć? Želite osposobiti vašu Google+ prisutnost? Obratite nam se!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga