• 11/06/2013
  • Jasno&Glasno tim

Gledanje serija kao domaća zadaća CM-a

Posao community menadžera može biti zabavan jednako koliko i zahtjevan. Briga o zajednici i moderacija komunikacije zahtijeva poznavanje te iste zajednice, njezina dnevnog (i noćnog) ritma, ali i savršeno znanje o njezinim interesima i sadržajima koji je okupljaju. Za community menadžera to ponekad znači da je njegova domaća zadaća – gledanje filmova i serija.

Jedan od posebno nam dragih klijenata jest HBO Adria, za koji smo osmislili strategiju nastupa na društvenim mrežama, a danas vodimo njihove profile na Facebooku i Twitteru koji okupljaju zajednicu od gotovo 100 tisuća fanova. No zašto je za njihova community menadžera nužno da dijeli njihove interese i bude u tijeku sa sadržajem, radnjom, glumcima, produkcijom i nagradama?

1. Uključivanje u raspravu – društvene mreže nisu kanal za jednosmjernu komunikaciju. One ne trpe nizanje promotivnih objava ili smiješnih slika kojima je cilj isključivo ”pecanje” lajkova. Kada postavi pitanje fanovima, community menadžer mora biti spreman uključiti se u razgovor i pritom dobro poznavati temu.

1

2. Osmišljavanje nagradnih natječaja – kada je potrebno osmisliti nagradno pitanje i podijeliti majicu s grbom jedne od velikih kuća Westerosa ili gangstersku pljosku kakve se ni Nucky Thompson ne bi posramio, na posao se baca community menadžer. Naravno, pod uvjetom da je pogledao sinoćnju epizodu i da može postaviti pitanje na koje će znati odgovoriti samo oni koji su učinili isto!

2.

3. Uklanjanje ”spoilera’‘ – nitko ne voli spoilere, pogotovo ljubitelji serija! Zato je zadatak community menadžera na vrijeme procijeniti koji komentar ipak otkriva previše te ljubazno zamoliti fanove za razumijevanje i poštivanje svačijeg prava na užitak gledanja omiljene serije u blaženom neznanju (npr. kome će u ovoj epizodi pasti glava).

3.

4. Preporuka sadržaja – fanovi cijene one informacije koje su im zanimljive i korisne, bilo da se radi o pitanju tehničke naravi ili pak filmskoj preporuci za subotnju večer. Sto ljudi i njihovih sto filmskih ukusa čini ovaj zadatak teškim, a kamoli 100 tisuća njih! No s prijedlogom kvalitetne komedije, horora ili dokumentarca, ovisno o raspoloženju, željama i afinitetima, teško je pogriješiti.

4

5. Osobni užitak – dolazimo do posljednjega, no ne i najmanje važnoga razloga, a to je ljubav prema filmovima i serijama. Pa zar je zaista moguće da nekoga ne zanima sudska presuda o kojoj ovisi sudbina ekipe ACN-ove News Night te hoće li Hannah uspjeti na vrijeme predati rukopis svome uredniku? A da ne govorimo o bojazni da se u posljednjoj sezoni više nećemo družiti s Ericom Northmanom! 🙂

5

Jesmo li vam uspjeli približiti zašto je ovaj posao zabavan koliko i izazovan?

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga