• 06/12/2014
  • Jasno&Glasno tim

E-mail marketing ili kako smo zavoljeli MailChimp

Nakon 32 poslana newslettera, više od 500 zadovoljnih pretplatnika i vrlo pozitivne brojke od više od 43% open ratea, odlučili smo analizirati posljednjih šest mjeseci naše e-mail marketinške avanture putem MailChimpa – aplikacije koju smo jako zavoljeli!

Početkom godine naš je Boris Ličina Borja objasnio kako pristupamo izradi našeg newslettera. U tekstu Kako napraviti odličan newsletter objasnio je kako smo našem newsletteru pristupili kao magazinu, a svaki novi poslani predstavlja novo izdanje za naše pretplatnike – čitatelje.

Zahvaljujući sučelju MailChimp, koje na vrlo jednostavan način omogućava da svoje newslettere uspješno i jednostavno povežete sa svojim Google Analytics računom, mogli smo točno pregledati i pratiti kako ta naša magazinska izdanja utječu na našu internetsku stranicu, na naše digitalno odredište te na naše čitatelje i potencijalne klijente.

newsletter-google

Prije svakog novog newslettera dio tracking koda promijenimo u datum slanja kako bismo lakše i jednostavnije pratili kako se koji newsletter ponaša te što nam je donio. Gledamo važne metrike kao što su broj posjeta (koji se odnedavno zove sessions), bounce ratea, broj otvorenih stranica po posjetu te možda najvažniji – prosječno vrijeme zadržavanja na našim stranicama.

Prateći te podatke i analizirajući metrike, trudimo se svaki sljedeći newsletter učiniti boljim, zabavnijim i naravno klikabilnijim.

Osim pristupa izradi samog newslettera, dobro smo razmislili i istražili koji bi bio najbolji dan u tjednu za slanje našeg e-mail magazina te smo odlučili da to bude četvrtak, koji se pokazao vrlo zahvalnim terminom.

svedigitalno cetvrtkom

Naravno, naslovu pridajemo veliku pozornost! Kako je i sam Ličina spomenuo u svom članku, ”naslovi su ključ uspjeha newslettera i oni izravno utječu na klikanost”, a ako se ikada nađete u nedoumici i ne možete se odlučiti između dva potencijalno jako klikana naslova, MailChimp opet ima odličan alat koji će vam pomoći u toj dilemi.

A B split showdown

Radi se naravno o A/B testiranju vaše kampanje koje je ekipa iz MailChimpa učinila zabavnim i natjecateljskim kao da se radi o utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva! Stvar funkcionira vrlo jednostavno.

A B split showdown champ
Obavijest nakon završenog A/B testiranja – kao na kraju utakmice 🙂

Nakon što kreirate novu kampanju, jednostavno odaberete testni segment vaših pretplatnika te postavite testni period. Sustav će sam odabrati koji je naslov u zadanom vremenskom intervalu bolje prošao kod vaših testiranih pretplatnika, te će njega poslati i ostatku mailing liste.

Što sve pratiti?

Obožavate li brojke, postotke, grafove i usporedbe, MailChimp nudi detaljne izvještaje svake vaše newsletter kampanje. Tako možete jednostavno pregledati na koliko je adresa poslana vaša kampanja, koji je click rate, odnosno open rate vašeg newslettera, je li stigao na sve adrese pretplatnika, koliko ih je otvorilo vaš mail, a koliko nije.

Izdvajamo naš primjer kampanje s vrlo primamljivim naslovom – Kako napraviti ”klikabilnu” objavu na Facebooku, koja je ostvarila visok open rate kao i click rate.

Kako napraviti klikabilnu objavu

Analizirajući Google Analytics, spomenuti je članak generirao više od 500 pregleda, no ono što je bitnije – čitatelji koji su ga čitali zadržali su se na našim stranicama duže od 3 minute. Analizirajući pak izvor posjeta, najviše je čitatelja naravno dolazilo s društvenih mreža ili pretragom na tražilici, no oni koji su se najduže zadržali posjetili su članak putem našeg newslettera. Odličan pokazatelj kako pravi i primamljiv naslov može dobro funkcionirati!

Krećete u e-mail marketinšku avanturu ili se u njoj već nalazite, no osjećate se izgubljeno u brojevima i grafovima? Poznati Google Analytics evangelist Avinash Kaushik na svom je blogu naveo četiri bitne metrike na koje morate prebaciti fokus želite li postići e-mail marketinšku slavu.

  1. Delivery rate = (# of emails sent – # of bounce backs) / # of emails sent
  2. Open rate = # of emails opened / # of emails delivered
  3. Click-to-deliver rate (CTDR) = # of clicks / # of emails delivered
  4. Subscriber retention rate = # subscribers – bounce backs – unsubscribes / # subscribers

U svom tekstu Email Marketing: Campaign Analysis, Metrics, Best Practices Kaushik je detaljno opisao kako pratiti uspjeh newslettera i objasnio zašto je e-mail marketing u dobu društvenih mreža i dalje jako profitabilan kanal koji mora biti dio vašeg online poslovanja.

Potrebna vam je pomoć oko vaše newsletter kampanje? Ne snalazite se u MailChimpu? Preplatite se na naš newsletter i pobijedite e-mail marketing!

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga