• 12/23/2013
  • Jasno&Glasno tim

Društveno-mrežni osvrt na 2013. godinu

Ili drugim riječima: Na što je sve okinula društveno-mrežna struka ove godine.

Donosimo kratak pregled najznačajnijih zbivanja na društvenim mrežama koja su nas na ovaj ili onaj način potaknula da barem malo korigiramo strategije, unesemo svježine i emocije, počnemo snimati videouratke i još jednom ponovimo kako je sadržaj uistinu kralj.

I neka ovo posljednje zaista ostane u 2013. godini, jer iduća će godina sadržaj na društvenim mrežama pospremiti pod standard.

Facebook nagradnjače na lajkove
Brace yourselves, likes are back! U kolovozu je Facebook na svome službenom blogu objavio vijest da je izbacio kreiranje dodatnih aplikacija u svrhu održavanja nagradnih natječaja te vratio lajkove kao nagradnu valutu. Više o tome rekla je Milica Cetinić za planb.hr.

hashtags

Dobro došao, Vine!
Krajem siječnja ove godine svjetlo dana ugledala je jedna mini društvena mreža koja je odmah zapela za oko velikog Twittera, koji ju je kupio i stavio pod svoje okrilje. Zvuči kao neka društveno-mrežna bajka koja to zapravo i jest – Vine je stigao, zaludio svijet, osvojio korisnike, brendove i celebrityje koji ga jednostavno obožavaju. Trebalo je proći samo nekoliko mjeseci da se pojavi ljestvica top 11 Vine profila koje morate pratiti. I pratimo ih sve redom!

More #hashtags!
Upravo je tako odjeknula vijest kada je Facebook prije nekih pola godine objavio da su uveli popularne hashtagove na svoju platformu. Izjava je odmah bila pozitivno prihvaćena te se korištenje ovoga nekada isključivo tviterovskog featurea pretvorilo u najnormalniju društveno-mrežnu stvar i na Facebooku. Hashtagovi su odmah profunkcionirali, a koriste ih privatni korisnici, tvrtke, fan stranice, grupe…

Google+ ima novi izgled
Mreža koju kao nitko ne koristi, ali su svi gore u svibnju ove godine doživjela je potpuni vizualni preobražaj jasno naglašavajući sadržaj kao kralja društvenih mreža. Ukratko, igrali smo se novim Google+ streamom, izraženijim hashtagovima, novim hangoutima i naglašenim fotografijama, a sve to savršeno funkcionira bez obzira na to dijelite li plusove putem desktopa, mobitela ili tableta.. I dok je Facebook vikao: More hashtags!, slobodno za Google+ možemo reći: More content! A tome ide u prilog i Hummingbird algoritam koji je u rujnu ugledao svjetlo search dana.

google+

Rušenje Facebook reacha
Završavamo s Facebookom. Premda se već nagađalo o tome sredinom godine, početkom prosinca Facebook je priznao da će marketingaši morati plaćati za doseg statusa svojih fan stranica. Tekst koji je objavio Ad Age navodi kako je Facebook priznao pad organskog dosega te je otvoreno rekao kako je vrijeme da se na plaćenu distribuciju sadržaja skrene više pozornosti. Drugim riječima, veći doseg – više novca!

Tri društveno-mrežna bonusa:

Twitter uljepšao svoj feed slikama.
Instagram lansirao InstaVid.
Dodijeljene prve SoMo borac nagrade!

somo-nagrada-nova-600x340

Društveno-mrežne činjenice koje zasigurno niste znali:

Google+: 343 milijuna aktivnih korisnika.
Instagram: 16 milijarda uploadanih fotografija.
Twitter: 60% korisnika pristupa mu putem mobitela.
Pinterest: najpopularnija kategorija je hrana (57%).
YouTube: više od milijardu korisnika mjesečno.
LinkedIn: više od 3 milijuna kompanija ima svoju službenu LinkedIn stranicu.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga