• 07/06/2017
  • Ana Penović

Digitalna (r)evolucija B2B tvrtki u 10 koraka

Digitalna je revolucija ponajviše uzburkala segment malih i srednjih poduzeća koji se bave B2B poslovima. Ne tako davno, prodajni je lanac – čak i onaj na webu – uključivao čovjeka negdje u sredini. Situacija je danas drukčija: svi očekuju da internet odradi sav posao. Kako se onda mali i srednji poduzetnici mogu baciti u digitalnu trgovinu?

1. Izradite si web!

Web stranica danas je conditio sine qua non kada je riječ o trgovini, a predstavljanje vlastitoga branda prilično je neuvjerljivo ako ga ne prati pristojan web koji će klijentima ponuditi suvisle informacije. Jednostavna navigacija i kvalitetan sadržaj koji zadržava kupca osnova su svega.

2. Sadržaj? Kakav sadržaj?

Velika većina tvrtki bez problema ispuni rubriku “tko smo” i “čime se bavimo”. No, kada je riječ o dinamičkom sadržaju – blog-postovi, videozapisi ili primamljive infografike, mnogi posustaju. Iskustvo pokazuje da kupci najprije reagiraju na zanimljiv sadržaj, a proizvodi i usluge dolaze tek nakon njega.

3. Prijateljstvo s tražilicom

Optimizacija weba i sadržaja za tražilice nužan je preduvjet dobroga glasa koji daleko putuje. SEO je kratica koju mnogi “internet gurui” rado koriste, ali iza nje se krije mnogo posla: relevantan i kvalitetan sadržaj i aktivnost na društvenim mrežama samo su dio uspješne optimizacije svojega weba za Google. Dakako, nazočnost na društvenim mrežama mora biti redovita!

4. Društveno osluškivanje

Društvene su mreže sjajan periskop za vašu biznis-podmornicu, ali valja ga koristiti kako spada: osim osluškivanja konkurencije, glas korisnika još je važniji. Konkurenti se obično vole hvalisati na vlastitim blogovima, dok klijenti/kupci rado kontaktiraju brandove upravo putem društvenih mreža.

5. Pričajte svoju priču

Društvene su mreže izvrstan kanal da širite svoje ideje diljem svijeta. Naravno, sadržaj koji se dijeli/emitira treba biti prikladno skrojen, usmjeren na ciljanu publiku i zabavan onima kojima je namijenjen.

6. Plaćeni oglasi – zašto ne?

Virtualni oglasi, poput onih na Facebooku ili pak AdWords za mali novac mogu pružiti mnogo. Trik je ponovno u uskome usmjerenju na ciljanu publiku. Precizno određivanje fraza koje će kupci tražiti može značiti razliku između uspješne i neuspješne tvrtke. Opet, Googleov AdWords može pomoći onima koji ne mogu odrediti kakve pojmove pretražuju njihovi klijenti.

7. Recikliranje sadržaja

Ma koliko strašno zvučalo, rotiranje sadržaja (upcycling) zlatno je pravilo na društvenim mrežama. Njime se jednom proizveden sadržaj mnogo isplativije koristi, s obzirom na to da se serijski plasira na više društveno-mrežnih platformi. Primjerice, članak objavljen na Facebooku može se prenijeti i na LinkedIn, a zatim preformatirati u prezentaciju za Slideshare, koja se pak može prilagoditi i pretvoriti u video na YouTubeu…

8. Društveno-mrežna prodaja

Iako zvuči prilično shvatljivo, pojam social selling podrazumijeva zbližavanje s kupcima putem društvenih mreža kao dio prodajnoga procesa. Investitori, menadžeri, buduće kolege i klijenti već se nalaze na društvenim mrežama. Ovaj se proces u pravilu odvija jedan na jedan i namijenjen je trgovcima, a ne marketingašima.

9. Izgrađujte veze

Jednom kada kupac ili klijent pronađe tvrtku na webu, priči nije kraj. Naprotiv – novostvorenu vezu valja održavati i unaprjeđivati, kako biste ostali u dodiru sa svojom publikom. Društveno-mrežni sadržaj koji im se dijeli mora biti lagan za daljnje dijeljenje i poželjan za preporuke. Poslovični newsletter odlična je stvar za održavanje veze sa širokim krugom kupaca. Ograničavanje pristupa sadržaju u zamjenu za podatke poput e-mail adrese isplativa je, ali i riskantna taktika.

10. Poanta

Digitalni marketing ima trojaku zadaću: osim što popravlja dojam kod klijenata/kupaca, podiže prodajne brojke i zadržava publiku, zadatak mu je učiniti kupce zagovarateljima branda na društvenim mrežama – često i bez njihova znanja. Pri tome treba imati na umu da najbolji digitalni marketing nije onaj najskuplji, nego onaj koji najučinkovitije ostvaruje vezu prema kupcu!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga