• 09/07/2017
 • Jasno&Glasno tim

Deset godina Weekenda, deset godina digitalnih promjena

  Nismo propustili niti jedan Weekend tijekom deset godina njegova emitiranja u Rovinju. Tamo smo održali radionice, vodili panele, bili u žiriju natjecanja start up-ova, suosnovali i pokrenuli SoMo Borac. Čitavo se vrijeme svijet oko nas radikalno mijenjao, a glavnu je riječ vodio onaj digitalni.

  Šest najvažnijih inovacija u digitalnom svijetu

  Facebook

  Prije deset godina Facebook je imao samo dvjesta milijuna korisnika, danas ih je dvije milijarde. Već smo tada znali koliko je važan. Na prvom je Weekendu gostovao komercijalni direktor Facebooka Blake Chandlee. Razgovor je vodila naša Ana Penović i to s dobrim razlogom – 2007. godine smo naime za HBO napravili Facebook aplikaciju True Blood. Naša iskustva opisali smo u temi za Plan B, Kako nastaje aplikacija za Facebook. Naravno, ne treba zanemariti ni druge društvene mreže koje su odigrale važnu ulogu u posljednjih deset godina od Instagrama, YouTubea do Twittera.

  iPhone

  Sjećate li se Nokia Communicatora? Ili drugih pametnih Nokijinih mobilnih uređaja označenih serijom brojeva? Nokia je 2007. godine imala skoro 50 % udjela na mobilnom tržištu, podatak poznat možda nostalgičnim geekovima i nama. Volim iPhone jer je pokazao kako na tržištu uvijek ima mjesta za nove pametne igrače. Nitko nije siguran, pa ni velika Nokia. No osim toga, pokazao je sa App Storeom da je puno prostora za inovacije. Prvu smo mobilnu aplikaciju izradili 2013. godine u sklopu kampanje za televizijsku mrežu TLC. Poneseni iLudilom izradili smo 2011. godine prvi hrvatski magazin isključivo za iPad, PokretO. Za one pak koji žele znati još više – ovdje možete pročitati našu recenziju iPhonea 1.

  Kindle

  Nekad su ljetne putne torbe težile nekoliko kilograma više isključivo zbog knjiga koju smo nosili sa sobom. Taj je problem riješio Kindle koji je moj osobni favorit na listi omiljenih gadgeta. Čak bi se prije riješio iPhonea, nego li Kindlea! Knjigu isporučuje u minuti, nakon jednoga klika za kupnju na Amazonu. Važan je jer nam poput iPhonea omogućuje da vlastitim proizvodom izađemo na svjetsko tržište. To smo i napravili 2012. godine kada smo objavili knjigu Geekovi iza željezne zavjese.

  Airbnb, Uber

  Airbnb, Uber i svi ostali junaci ekonomije dijeljenja pronašli su načine zarade od nečega što nam je uglavnom trošak. Na ovogodišnji Weekend stiže Turo koji iznajmljuje vaš automobil poput rent-a-cara te donosi zaradu i pomaže povećati kućni budžet. Čak i ako ostanete bez posla, primjerice uvijek možete voziti Uber te zaraditi. Nedavno je Techcrunch objavio na koji je način to Uber zamislio u prvom pitch decku, predstavljanju za ulagače.

  Umjetna inteligencija

  Ove je godine programatsko oglašavanje, ono u kojem softver zakupljuje oglase, imalo udio u zakupu od 67 % (display). S rastom i napretkom umjetne inteligencije, rast će i pametna upotreba softvera u oglašavanju te će svaki oglas biti poprilično osoban i pametnije usmjeren prema ciljanoj publici. Teško je odrediti granice kada umjetna inteligencija već pomaže u content marketingu, a chatbotovi su normalna pojava.

  Samovozeći automobili

  Kako ne bismo uzimali stvari zdravo za gotovo, trebamo se podsjetiti da danas automobili voze sami.


  Kako se (naš) web mijenjao tijekom godina

  U proteklih osam godina, našu smo web stranicu mijenjali 6 puta. Full service digitalna agencija poput naše to jednostavno mora raditi. Iznimno je važno biti u skladu s najnovijim trendovima i to pokazati na mjestu gdje se najčešće susrećemo s potencijalnim klijentima. U temi Proces nastanka web stranice opisali smo kako danas to radimo, a ovdje pogledajte kako je naš web evoluirao kroz godine.

  Pet aplikacija bez kojih ne možemo živjeti

  Naša je povijest duboko protkana tehnologijom jer smo dugo radili kao novinari u magazinima za IT/mobile. Sjećam se kada sam oko 2000-te godine pisao o predstavljanju Sharpova mobitela s kamerom u Japanu. Kakva budućnost! Mobitel s kamerom. Danas smo već dosadni u ponavljanju kako je svijet mobilan, ali zbilja jest – dovoljno je pogledati ljude na ulici s mobitelima. I mi smo jedni od njih. Slijede pet aplikacija bez kojih ne možemo živjeti:

  WhatsApp/FB Messenger
  Većina komunikacije s obitelji i prijateljima danas ide preko WhatsAppa ili FB Messengera. Svi dogovori riješit će se u različitim grupama.

  Google Maps
  Vlastiti grad poznajemo prilično dobro, ali i dalje volimo znati koliko nam treba od točke A do točke B kako bismo mogli planirati. I najkorisnija je to aplikacija kad smo na putu.

  Instagram
  Instagram volimo jer nam ne oduzima mnogo vremena poput Facebooka (iako nam je i on drag). Ključno je što Instagram nema linkove prema vanjskom sadržaju, pa svu svoju pozornost možemo usmjeriti na zanimljive i kreativne fotografije. I crpiti inspiraciju iz njih!

  Quora
  Da, možda nije najveći mainstream, ali mi ju obožavamo. Quora ima odgovore na sva naša pitanja .

  Kalendar
  Bili bismo pomalo izgubljeni u vremenu i prostoru da nemamo kalendar u kojem su sve naše privatne i poslovne obaveze.


  Jasno&Glasno na Weekendu

  Otkrivamo tajne digitalnog marketinga