• 12/11/2014
  • Jasno&Glasno tim

Top 10 contentmarketinških trendova u 2015. godini

Content marketing, odnosno sadržajni marketing, bio je top tema u 2014. godini. Dok je u svijetu sadržajni marketing već polako zašao u mainstream (svjetske statistike kažu da ga koristi 93% marketingaša), u Hrvatskoj se o njemu većinom još uvijek priča na teoretskoj razini i malo se tvrtki upušta u tu pustolovinu. No pomaci su vidljivi pa sadržajni marketing može samo napredovati.

1. Više sadržaja u 2015.

Da, sadržajni je marketing dugoročan pothvat koji zahtijeva predanost i kontinuiranost, no ujedno je isplativiji od tradicionalnog marketinga (62% je jeftiniji, kažu statistike) te generira tri puta više poslovnih leadova. Sadržajni vas marketing ujedno diferencira od konkurencije, s pomoću njega gradite imidž svog brenda te osiguravate svojim postojećim i potencijalnim korisnicima mjesto na kojemu se mogu informirati, zabaviti i educirati. Stoga predviđamo da će prisutnost sadržajnoga marketinga u Hrvatskoj biti sve veća, jer će tvrtke uvidjeti korist i isplativost takve vrste marketinga.

2. Kvaliteta – svakako. A što je s kvantitetom?

Kvaliteta je uvijek neosporan čimbenik u kreiranju originalnog sadržaja, no kvantiteta ne bi smjela patiti. Ta dva pojma ne smiju stajati na suprotstavljenim stranama, već se moraju komplementirati. Sadržajni marketing ovisi o redovitosti i kontinuiranosti, a svježa istraživanja pokazuju da je važna i učestalost – brendovi koji kreiraju barem 15 blog postova mjesečno u prosjeku imaju 1200 novih leadova u istom periodu. Vidljivost je važna, a uspješni su vidljivi. I relevantni. I kvalitetni.

3. Edukacija i profiliranje struke

Poimanje društvenih mreža, SEO-a te content marketinga kao posebnih zanimanja i odvojenih odjela sa stručnjacima promijenit će se i početi smatrati vještinama koje zaposlenici posjeduju. S obzirom na to da je sve kraće realno vrijeme u kojem tvrtke moraju reagirati na izazove, postat će poželjno da zaposlenici posjeduju znanje i kombinaciju što više vještina.

4. Sustavno planiranje i digitalna strategija

Content marketing počet će se sustavno planirati, dok će pokusi i okušavanje postati stvar prošlosti. Budući da postaje sve korišteniji alat u komunikaciji poduzeća, raste potreba za definiranjem uloge i mjesta u procesima planiranja, produkcije i izvršavanja. Uspješan content marketing ne ostavlja mjesta improvizaciji i zahtijeva jasno definiranu strategiju s kojom su upoznati svi sudionici odgovorni za komunikaciju poduzeća.

5. Autentičnost

Brendovi će se još više prilagoditi korisnicima kojima se obraćaju. Drugim riječima, umjesto da sadržaj koji kreiraju i dalje robuje korporativnom stilu i izražaju, komunikacija će postati bliskija krajnjem potrošaču. Raznolike teme koje otkrivaju više detalja o samom poduzeću i originalni naslovi osmišljeni za pojedine ciljne skupine primjeri su približavanja interesima publike. Contentmarketinško pravilo 70:30, koje upućuje na to da se od ukupno proizvedenog sadržaja tek oko 30% odnosi na brend, postat će aktualnije nego ikada prije.

6. Mobilno više nije upitno

Internetu sve više pristupamo u hodu, s mobilnih uređaja. Riječ je o nezaustavljivom trendu koji raste svakim novim prodanim pametnim telefonom i tabletom. A kako se mijenjaju navike korisnika, tako treba promijeniti i način prikazivanja sadržaja, stoga možemo očekivati sve kraće forme, atraktivnije naslove koji više neće biti clickbait, već mnogo precizniji, kao i blurbove koje je lako dijeliti na društvenim mrežama jednim klikom na mobilni ekran.

7. Personalizacija sadržaja

Dobar sadržaj kreiran je za prosječenog krajnjeg korisnika i neku njegovu potrebu ili naviku. Najbolji sadržaj kreiran je upravo za svakog pojedinog korisnika, kao individualca. Ovdje ne govorimo o tehničkoj izvedbi ubacivanja imena čitatelja u generički tekst, nego o personalizaciji na višoj razini. Najavljujemo prezentaciju sadržaja korisnicima prema njihovim interesima i mrežnim ponašanjima koje doznajemo iz big data analiza ili pak o dostavi sadržaja u pravo vrijeme i u pravom kontekstu zahvaljujući mogućnostima mobilnih tehnologija i geolociranja. Personalizacija će postajati nevidljiva i odvijat će se sve više već u razini planiranja, a ne operativne izvedbe.

8. Newsletter

Nastavno na personalizaciju, forma newslettera vraća se u modu. Ne zato što je retro popularno, nego zato što je učinkovita i isplativa forma i kanal komunikacije koji donosi nevjerojatan ROI. U 2015. godini pripremite se na još više zanimljivih newslettera u svojim pretincima e-pošte, jer newsletter je prepoznat kao neophodan contentmarketinški alat.

9. Metrika

Mjerenje marketinških aktivnosti i njihove uspješnosti uvijek je aktualno. U kontekstu content marketinga metrika je i prava mala revolucija jer zahtijeva definiranje novih mjera, načina praćenja i samog promišljanja praćenja ovog tipa komunikacije. Uz globalne trendove predstavljanja novih načina mjerenja uspješnosti sadržaja, poput vremena izloženosti, A/B testiranja ili heatmap alata, sve ćemo više svjedočiti specifičnim metrikama koje će svako poduzeće individualno definirati i koristiti za svoje potrebe.

10. Video

Trend koji je zapažen još krajem 2013. godine pokazao se kao nezaustavljiva snježna kugla koja je dobila potreban momentum. Visokoproducirani, user generated, interaktivni, augmentirani i tko zna kakav još sve ne, Top 10 contentmarketinških trendova u 2015. godini S druge strane, dinamičnija videoprodukcija utjecat će i na tržište ponuditelja usluga, pa će se i agencije, produkcijske kuće, mediji, a i sami oglašivači početi restrukturirati kako bi mogli producirati videosadržaj i pratiti zahtjeve tržišta.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga