• 07/06/2016
  • Jasno&Glasno tim

Contentmarketinške ideje koje će vaši korisnici voljeti

Pri stvaranju sadržaja za contentmarketinške projekte i kampanje uvijek valja imati na umu kako content marketing ne postoji zbog samoga sebe, nego zbog korisnika. Drugim riječima, cilj vam je da vaše ideje i vaš sadržaj korisnici vole, a u tom će slučaju vrlo rado i širiti (pozitivan) glas o vama. Ne treba posebno napominjati kako pritom morate dobro poznavati karakteristike svoje publike, ali i pratiti trendove i novosti u uvijek turbulentnome digitalnom svijetu. Naravno, nemoguće je u potpunosti predvidjeti kako će korisnici reagirati na vaš sadržaj, no evo nekoliko korisnih uputa slijedom kojih možete povećati mogućnost da im se vaše ideje svide.

Ono što je aktualno i u trendu – privlači pozornost!

Povezati sadržaj s aktualnim događajima i “duhom vremena” može biti pun pogodak, pogotovo ako se u pravi trenutak izvede na zabavan i kreativan način. Primjerice, ako predstavljate neku destinaciju na kojoj je snimana neka popularna serija ili održan neki povijesno važan događaj, tu informaciju možete dobro iskoristiti kako biste se približili srcima svojih korisnika ili fanova. Aktualnost neke teme može vam ostvariti velik doseg, čak i ako vam se čini da je tema o kojoj govorite dosadna – dovođenje u popularni kontekst dat će joj dodatnu vrijednost.

Aktualnost “pali” i pri smišljanju ideja za blogove pa je tako i naš blog post Što nas je content marketing naučio o seriji House of Cards bio jedan od čitanijih u posljednje vrijeme zahvaljujući, bez sumnje, i tome što smo sadržaj povezali s televizijskim proizvodom koji ima velik broj poklonika.

Recite to na zanimljiv i razumljiv način

Ako ne prenosite svoje ideje na razumljiv i zanimljiv način, i korisnici će se zasigurno ponašati indiferentno prema vašemu sadržaju. To posebno postaje izazov kada je potrebno osmisliti contentmarketinšku strategiju za složenije proizvode i usluge, poput onih iz financijskoga sektora. Međutim, naš rad s klijentom, Privrednom bankom Zagreb, dokazuje kako se dobrom pričom i zanimljivim konceptima korisnicima može savršeno prenijeti željena poruka i privući njihovo zanimanje.

Tako smo u sklopu kampanje “Banka inovacija” raznovrsnim sadržajem naglasili inovativnu stranu PBZ-ovih usluga te smo priču o poznatim hrvatskim inovatorima iz bliže i dalje povijesti povezali s modernim inovacijama i proizvodima banke. Istodobno, osmislili smo aplikaciju za Facebook u obliku kviza putem kojega su korisnici mogli testirati svoje znanje o domaćim inovatorima i pritom osvojiti korisne nagrade. Pojedine inovativne proizvode pojasnili smo pak putem vizualno privlačnih i razumljivih infografika. U sam kviz u konačnici se uključilo više od 870 igrača, a kampanja je rezultirala s više od 840 novih fanova na PBZ-ovoj stranici na Facebooku.

Pružite korisnu informaciju

Kako znate da imate dobru ideju? Ako ljudima pružate korisnu informaciju – na pravome ste putu! Čime god da se bavite i ako je vaš cilj prodaja, korisnike nećete zainteresirati ako ih samo obasipate “kupi, kupi” sadržajima. Korisna je informacija zlata vrijedna, zato razmislite koje sve dodatne vrijednosti vaši proizvodi i usluge mogu pružiti, kakav dodatan savjet možete ponuditi svojim potencijalnim kupcima. Primjerice, ako su vaši proizvodi i usluge financijske prirode, osmislite nekoliko tema koje mogu biti zanimljive za čitanje, nešto što će potencijalnim kupcima omogućiti da lakše razumiju ono što nudite i što će im olakšati svakodnevni život.

Budite ‘multimedijalni’

Danas nije dovoljno samo podijeliti link i status na Facebooku – kako bi se privukla pozornost korisnika potrebno je ipak malo više. Sve veća popularnost videa na najvećoj društvenoj mreži potaknula nas je da ga primijenimo s ciljem predstavljanja našega „kućnog“ portala Plan B. U povodu redizajna portala, na FB profilu Plana B objavili smo video nastao u našoj produkciji – „5 stvari koje niste znali o Kapetanu Americi“.

Brz i dinamičan video ostvario je više od 11.000 pregleda, a cijelu priču zaokružili smo i posebnim tekstom o Kapetanu Americi koji je istodobno objavljen na portalu. Samim time iskoristili smo aktualni trenutak (novi film o slavnome junaku upravo se prikazivao u kinima), pružili korisnicima zanimljiv i informativan tekst, a sve to “začinili” vizualno zanimljivim videom, odnosno cijeloj ideji dodali određenu „multimedijalnu“ dimenziju. Čitateljima se svidjelo!

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga