• 12/10/2015
  • Jasno&Glasno tim

Content marketinški trendovi u 2016. godini

Pred nama je vrlo uzbudljiva content marketinška godina. Kvalitetan sadržaj i dalje će dominirati svijetom digitalnog marketinga, ali očekuju nas značajnije promjene u tom području. Donosimo vam predviđanja koja će vam pomoći u oblikovanju digitalnih strategija i određivanju budžeta content marketinških aktivnosti.

Personalizirani sadržaj

U 2016. godini doći će do porasta potražnje za personaliziranim sadržajem, odnosno sadržajem prilagođenom potrebama i interesima pojedinaca, a porast će i potreba za konkretizacijom sadržaja. Naime, u mnoštvu dostupnih informacija, korisnici su u potrazi za što konkretnijim i specifičnijim sadržajem koji točno odgovara na njihove potrebe i pitanja, a istovremeno je relevantan i pouzdan. Brendovi se pritom fokusiraju na pružanje specifičnih informacija koje korisnici traže te se pozicioniraju kao izvor informacija kojemu se može vjerovati, koristeći istovremeno alate i aplikacije koji će najbolje segmentirati ciljanu publiku i plasirati joj adekvatan sadržaj.

Korisnici u prvom planu

Korisnici su već odavno u prvom planu, no sljedeće godine otići ćemo i korak dalje od toga jer je svima postalo jasno kako je zadovoljan korisnik ujedno i neprocjenjiv ambasador brenda – pogotovo u vremenu kada je komunikacija tvrtki i “običnih” ljudi na društvenim mrežama uobičajena i svakodnevna pojava. Najbolji način za privlačenje novih i zadržavanje starih korisnika je prepoznavanje i nagrađivanje njihove vjernosti i angažiranosti, a s time u skladu doći će još više do izražaja pravilo “Engagement equals (almost) free stuff”.

User Generated Content i blogeri

Iako se trend rasta važnosti User Generated Contenta (UGC-a) prati već neko vrijeme, za sljedeću godinu predviđa se njegova još veća i važnija uloga jer lako dostupni digitalni alati i sve naprednije aplikacije gotovo svakom korisniku omogućuju da uz mrvicu truda bude dobar fotograf, snimatelj ili autor viralnog sadržaja. Uz sadržaj koji korisnici usluga kreiraju na društvenim mrežama, porast će važnost blogera i influencera koji su “stvarne osobe”. Kao sukreatori sadržaja s vlastitim dojmovima i iskustvima (primjerice kulinarski blogeri ili beauty blogerice kao recenzenti proizvoda), imaju vrlo značajan utjecaj na mišljenje potrošača te percepciju i imidž proizvoda ili usluge.

Video i samo video

Nitko više ne voli čitati ni tipkati, a ni gledati videozapise duže od minutu i pol. Iduću godinu u content marketingu obilježit će video poruke, video savjeti, video, video , video! Bilo da je riječ o edukaciji, zabavnom sadržaju ili predstavljanju proizvoda i usluga, video formati koji “pričaju priču” bit će i dalje vrlo popularni, ali sada u još kraćem i dinamičnijem obliku. Dovoljno je baciti oko na videosadržaj koji brendovi objavljuju direktno na Twitteru – većina uradaka kraća je od 30 sekundi!

Live stream aplikacije

Sve veću važnost videa podržat će i aplikacije koje prenose videosadržaj na društvene mreže automatski, uživo i bez uređivanja. Live stream aplikacije i opcije za prikazivanje sadržaja u stvarnome vremenu (Periscope, Blab, Meerkat…) već sada su sveprisutan alat za pričanje priča s lica mjesta, a u sljedećoj godini bit će sastavni dio digitalnih marketinških kampanja još većeg broja brendova.

GIF

U doba pretrpanosti informacijama, kada je teško privući i zadržati pažnju korisnika, korištenje “pokretnog” vizualnog sadržaja sjajan je način za poboljšanje digitalnih content marketinških strategija. S Facebookom koji je napokon omogućio korištenje animiranih GIF-ova te pametnim telefonima koji su opremljeni alatima za laku izradu ove vrste sadržaja, očekujemo njihovu punu primjenu u content marketinškim strategijama u 2016. godini. Istovremeno, očekujemo da će brendovi pomoću GIF-ova pokazati korisnicima da imaju vrlo dobar smisao za humor.

Virtual reality content

Virtualna i proširena stvarnost polako, ali sigurno postaje mainstream, što će sigurno imati utjecaja na kreiranje i pristup sadržaju u sljedećoj godini. YouTube već pruža mogućnost objavljivanja 3D i VR videosadržaja koji se gleda specijalnim naočalama, a s obzirom na to da je Facebook vlasnik razvikanog Oculus Rifta, Zuckerberg nam sigurno priprema nešto veliko na području virtualne stvarnosti.

Prezentacija sadržaja

U 2016. godini sve više maha uzimat će novi načini prezentacije sadržaja na društvenim mrežama koji će korisničko iskustvo dignuti na jednu višu razinu. Facebook tako uvodi značajku Instant Articles koja omogućava brže učitavanje linkova i čitanje sadržaja bez napuštanja Facebooka, Twitter pak ima Twitter Moments koji okuplja sadržaj s obzirom na temu i kontekst (s naglaskom na vizualni segment), dok Snapchat Story Explorer omogućuje prikaz sadržaja iz više perspektiva. Vjerujemo i kako će nas društvene mreže u sljedećoj godini iznenaditi s još ponekom novom mogućnošću.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga