• 02/18/2014
  • Jasno&Glasno tim

Colours of Istria – knjiga nastala na Facebooku

Na Facebook fan stranici Colours of Istria, koju vodimo od samog početka društveno-mrežnog nastupa klastera sjeverozapadne Istre, svakodnevno dobivamo brojne komentare i dojmove posjetitelja destinacije i onih koji je vole i žele posjetiti. Iako pravilo kaže kako će korisnici prije komentirati ako imaju nešto za prigovoriti, u slučaju klastera sjeverozapadne Istre to nije slučaj – većina komentara odnosi se na predivne trenutke koje su posjetitelji destinacije tamo proveli i izražavanje želje da se na nju vrate. Ako ste i sami iskusili sve čari sjeverozapadne Istre, gdje i sam ljetujem posljednjih 30 godina, onda nema mjesta čuđenju.

U želji da tu emociju, koju svi obožavatelji sjeverozapadne Istre osjećaju i redovito dijele s nama na društvenim mrežama, prenesemo u fizički svijet, 2012. godine osmislili smo pravu fizičku knjigu naziva Zašto Sjeverozapadna Istra? Uz postojeće komentare, korisnike smo još jednom upitali – zašto vole baš ovaj kraj, gradove na destinaciji i sve ono što ona nudi te na taj način odgovorili na pitanje iz naslova knjige. Najbolje komentare fanova objavili smo u prigodno dizajniranoj knjizi. Sama knjiga je bila, baš kao i klaster, podijeljena na četiri boje koje označavaju gastronomiju, prirodu i kampiranje, sport te wellness i more. Naravno, dio dojmova posvećen je i samim gradovima od kojih se klaster sastoji – Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli.

Knjiga je objavljena na četiri jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom i hrvatskom te poslana na različite adrese diljem svijeta – blogerima, novinarima, domaćim i inozemnim turističkim medijima. Osim toga, dijelila se i gostima klastera.

Zašto sjeverozapadna Istra? projekt je koji je nastao kao rezultat dugotrajne i intenzivne komunikacije klastera sjeverozapadne Istre – Colours of Istria – sa zajednicom svojih fanova na Facebooku.

Projekt bi uskoro trebao biti objavljen i kao e-knjiga, a sigurno je da će se komentari, odnosno dojmovi fanova o ovoj atraktivnoj turističkoj destinaciji, naći i u prigodnoj infografici, blog postu, tko zna gdje i u kojem formatu sadržaja… Zašto “zakopati” sve te pozitivne dojmove na Facebooku timelineu u 2012. godini ako ih možemo pokazati i podijeliti ponovno za zajednicom ljubitelja sjeverozapadne Istre i onima koji će to tek postati? Ovi dojmovi nisu samo preporuka klastera svojim postojećim i potencijalnim posjetiteljima već nešto još vrijednije i dragocjenije – ovo su dojmovi samih posjetitelja koji iz vlastitog iskustva preporučaju destinaciju.

S ovom knjigom Zašto sjeverozapadna Istra? našli smo se u finalu MIXX nagrada 2013. godine u kategoriji “Inovativna upotreba tehnologija”.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga