• 01/28/2014
  • Jasno&Glasno tim

Aquarius – 1 brand, 4 accounta, mnoštvo glazbenih žanrova

Već i vrapci na grani znaju da je sadržaj kralj, što bi preneseno u svijet društvenih mreža značilo i najvažniji faktor odluke o tome hoćemo li na Facebooku postati fan neke stranice ili uzvratiti follow korporativnom profilu na Twitteru. Upoznavanje s određenim brandom i ukupan dojam o njemu sve više se gradi kroz direktnu komunikaciju s njim i ovisi o relevantnosti i konkretne vrijednosti informacija koje s nama dijeli. A što kada možemo birati hoćemo li postati fanovi samo jednog ili svih accounta tog istog branda?

Upravo je to slučaj kod domaćeg branda Aquarius, za čiji nastup u digitalnom svijetu se brinemo. Aqiarius se zapravo sastoji od četiri resora, a na Facebooku ga možete naći na 4 različite fan stranice.

Jedan od ključnih koraka u definiranju digitalnog identiteta Aquariusa bilo je osmišljavanje i provedba strategije nastupa na društvenim mrežama. Iako je riječ o jednoj kući, za svaki od ovih resora osmišljena je posebna strategija, kreirana u prvom redu prema potrebama publike kojoj se obraća, a istovremeno ne odstupa od cjelokupnog identiteta Aquariusove kuće. Nakon prepoznavanja ciljane publike i definiranja strategije content marketinga, na redu je konstantno testiranje i prilagođavanje toj istoj publici, njezinom ritmu, željama i potrebama.

Aquarius Records je diskografska kuća koja na svojim društveno-mrežnim odredištima okuplja zaljubljenike u glazbu i entuzijaste s hrvatske glazbene scene. Ponosi se svojim izvođačima, njihovim kvalitetama i dokazima za istu poput diskografskih nagrada. Na njezinim digitalnim platformama slušaju se Oliver Dragojević, Nina Badrić, Massimo, Tony Cetinski te mnogi drugi respektabilni glazbenici. Ovdje se njihove fanove informira o nadolazećim nastupima, događanjima i izdanjima, a ne zaboravlja se ni na manje poznata i alternativnija imena pod okriljem Aquarius Recordsa, poput Sare Renar, Grette ili Lufta, koji su poznati možda nešto užoj publici, ali čije vrijeme tek dolazi.

Aquarius Music Publishing okuplja stručnjake iz marketinške industrije, glazbene, filmske i televizijske produkcije. Na njegovim društveno-mrežnim odredištima sve vrvi vijestima o novim izdanjima izvođača iz njihovog autorskog kataloga, zanimljivim novim i starim glazbeno-marketinškim praksama i događanjima, ali i zanimljivim primjerima domaćih i stranih kampanja kojima se pokazuje važnost glazbe u različitim projektima poput filma ili reklamnog video uratka, i koji su u neku ruku svakodnevna doza inspiracije za ljude iz struke ili pojedince u potrazi za idejama.

Aquarius Music Shop i Cedeterija dva su vrlo slična, ali opet različita resora i čije strategije nastupa predstavljaju poseban izazov. Kako pomiriti komunikaciji jednog fizičkog glazbenog shopa i online glazbenog shopa, rastrganih između nebrojeno mnogo glazbenih žanrova i petnaestak tisuća glazbenih ukusa, koliko fanova broje njihove zajednice. Odgovor je – osluškivanjem ritma!

Ovdje se od najveće važnosti pokazalo praćenje interakcija i reakcija, na svaku pojedinačnu objavu, na svaki pojedini naslov, album, pjesmu ili spot. Iako bi sve na prvi dojam moglo zaključiti da je pravilo da pravila nema, pokazalo se da publika Aquarius Music Shopova bolje reagira na dobri stari rock i izdanja koja danas svrstavamo u klasike, pokazujući da kvalitetna glazba nema rok trajanja. Njih će najviše zanimati novo izdanje dosad neobjavljenih pjesama Boba Dylana, reizdanje kolekcije Pink Floyda ili live album Nicka Cavea.

S druge strane, zajednica okupljena na društveno mrežnim odredištima Cedeterije nešto je otvorenija za šarolikije i raznovrsnije glazbene preporuke i recentnije izvođače i izdanja. Sluša se tako svašta, od Ramonesa i Clasha preko Disclosurea i Jamesa Blakea do Lady Gage, Rihanne, Beyonce i Justina Biebera. I naravno, Beatlesa, njih se posebno voli na svim accountima. 🙂

Iako se u slučaju Aquariusa radi o jednom brandu, komunikacija svakog od njegovih resora mora biti usmjerena prema interesima i željama ciljane publike i specifična, pa čak i kada je riječ o glazbi za koju kažemo da je univerzalni jezik.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga