• 11/16/2015
  • Jasno&Glasno tim

Posjetili smo: AllWebMK konferenciju u Skoplju

Orijentirana isključivo prema digitalnome, ali s nekoliko predavača koji su napravili odmak od toga, AllWebMK konferencija obilovala je korisnim i osvježavajućim predavanjima.

Konferenciju je otvorio Ivan Minić (burek.com) koji je, kako takva konferencija i zaslužuje, zapravo svratio pozornost na nešto što uzimamo zdravo za gotovo – internet. Bacač koplja Julius Yego naučio je bacati koplje preko YouTubea i ove je godine na svjetskome prvenstvu osvojio zlato! Primjeri poput toga nizali su se i uveli nas u iznimno zanimljiv dan u kojemu smo dobili i podosta brojki. Pawel Kolenda iz IAB-a, Poljska, pokazao je nekoliko zanimljivih podataka izvučenih iz istraživanja koje je provođeno na području jugoistočne Europe. Tako smo saznali kako 41 % korisnika tijekom gledanja TV-a surfa po web stranicama, 40 % provjerava e-mail, a 35 % bavi se aktivnostima vezanim uz školu ili posao. Većina to, naravno, radi na pametnim telefonima.

Ružica Vrdoljak Ličina (404) govorila je o nastupu showa The Voice na svim digitalnim platformama, pri čemu je na Twitteru bio globalni trend i dogurao do 2. mjesta. No, osim toga, važno je spomenuti kako je različit sadržaj kreiran za svaku društvenu mrežu te da su korišteni i novi kanali, i to čim su se pojavili. U slučaju The Voicea, bio je to pametno iskorišten Periscope. Jedan od zaključaka bio je i kako dobar sadržaj nije dovoljan – potrebna je i kvalitetna distribucija, odnosno komunikacija.

Farewell digital, naslov je predavanja koje je održao izvrsni Dave Birss, kreativni direktor… svakojakih zanimljivih projekata. Nakon što je izašao iz marketinga (bio je kreativni direktor u nekoliko agencija), snimio je dokumentarac, web seriju, napisao knjigu te izradio podosta zabavnih web stranica. Dave se osvrnuo na nešto o čemu i sami u Hrvatskoj volimo pričati, a to je “smrt” digitalnih agencija, odnosno “sukob” tradicionalnih i novih medija. Problem je, rekao je Dave, što svaki sektor, bez obzira na to je li riječ o digitalnome, PR-u, tradicionalnom, rješenje problema klijenta vidi upravo u onome što oni rade. Preciznije, ne počinje sve onako kako bi trebalo – kvalitetnom strategijom i idejom people first. Kako digitalno više nije the thing, digitalcima je poručio da sada, kad više nisu prvi, moraju biti najbolji, a klijentima da uvijek odvoje 20 % budžeta za eksperimentalne, nove stvari. Cijelo predavanje obilovalo je rečenicama za citirati: Bolje mnogo malih ideja nego jedna velika!; Ljudi u digitalnom najbolji su jer su fokusirani na budućnost! i sl.

Savjeti za digitalce #allwebmk #svedigitalno #davebirss #digitalmarketing   A photo posted by Jasno & Glasno (@jasnoiglasno) on

Da sadržaj treba biti središnji dio svake marketinške strategije, poručila nam je Tatjana Zabasa iz South Central Venturesa, dok nas je Ivan Rečević (Huge Media) vrlo detaljno uveo u napredne Google Analytics mogućnosti. Googleom, no AdWordsom, bavio se Miroslav Varga (Escape), dok je Maximilan Munch govorio o influencerima na Instagramu, iz pozicije samoga influencera. Prati ga, naime, više od 100 tisuća korisnika, a radio je kampanje za mnoge brandove i države.

Zanimljiv je bio i Paul Papadimitriou, koji je održao predavanje čiji je zaključak bio da su inovacije nova nafta. Paul je iznio više pametnih savjeta za kompanije koje žele, odnosno moraju postati inovativne, inače im vijek trajanja neće biti dug. No, i za sve druge koji razmišljaju o ulasku u taj novi svijet bilo je zanimljivo čuti kako uopće krenuti tim putem i što kad jednom u njega zakoračimo.

Četvrta po redu AllWebMK konferencija bila je inspirativna i konkretna – izašli smo pametniji i još odlučniji da godina pred nama bude najbolja!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga