• 06/01/2017
 • Jasno&Glasno tim

7 znakova da vam je potreban novi site

  Neki dan sam po internetu pregledavao siteove određenih privatnih ustanova i od njih šest, samo je jedna imala svjež i “moderan” site. Sve ostale zaostale su u web trendovima od prije 10 i više godina.

  Danas, site je prvi susret vašeg potencijalnog budućeg korisnika s vama i prvi dojam ostavljate upravo njime! Upravo je stoga važno da ga ne zapustite i obratite pozornost na znakove koji govore da vam treba nova web stranica.

  Ključni znakovi da trebate novi web

  1. Niste mijenjali site više od 4 godine

  Internetske i godine u razvoju tehnologije su kao pseće godine – jedna vrijedi kao sedam, a ponekad i više. Ako imate site stariji od četiri godine, vjerojatno vam je potrebno osvježenje. U tom razdoblju, svijet se potpuno promijenio. Prije četiri ili više godina možda uopće niste trošili budžet na digitalni svijet, a danas vam on zauzima veoma velik udio. Marketing je stalan, svakodnevno se komunicira na društvenim mrežama, pišu se blogovi, rade kratki videosadržaji za Instagram. S tim svijetom i vi se morate mijenjati, a najbolje je početi s web stranicom.

  2. Site nije optimiziran za mobilne uređaje

  Ako imate web stariji od četiri godine, vjerojatno nije optimiziran za mobilne uređaje. Živimo u mobilnome svijetu pa tako većina korisnika webu pristupa upravo preko mobitela. Imati site koji nije responzivan danas se kažnjava lošijom pozicijom na tražilicama i nezadovoljstvom korisnika. Samim time, i lošijom prodajom. Site koji nije optimiziran za mobitele – to je siguran znak da vam hitno treba novi site.

  3. Loše stojite na tražilicama

  Guglate li se? Naravno! I, kako stojite na tražilicama? Ako vam se pozicija pokvarila i ne može vas se naći preko vama važnih ključnih riječi, vrijeme je za novi site. I novu strategiju jer se do pozicije na tražilicama ne dolazi samo novim siteom, nego i pametno osmišljenim te za vašu industriju relevantnim sadržajem. U jednadžbi za Google mnogo je elemenata na koje treba misliti. Počinje se s novim siteom i dobrim temeljima.

  4. Potencijalni korisnici ne dolaze vam preko web stranice

  Ako vam više upita dolazi faxom i telefonom, a kontakt-mail skuplja prašinu, pogađate – vrijeme je za novi site, koji će u suradnji s ostalim digitalnim aktivnostima dovesti korisnika, potencijalnog kupca do vas. Pogledajte broj upita svih ovih godina i jednostavno napravite usporedbu. Site bi vam morao generirati prodaju zajedno s društveno-mrežnim aktivnostima i kvalitetnim sadržajem. Istina, danas se traži mnogo aktivnosti i nije dovoljno samo imati site.

  5. Site vam je spor

  Dok se vaš site učitava pet i više sekundi, korisnik je već na Facebooku ili YouTubeu gdje krati vrijeme i polako padate u zaborav. Izgubiti se na internetu i odlutati “samo da nešto pogledate” vrlo je lako. Ja sam prvi takav. Odem potražiti neku uslugu, a završim na sadržaju po koji uopće nisam došao. Zato je brzina učitavanja važna. Istraživanja pokazuju da nakon pet sekundi korisnik odustaje. Ako je brzina učitavanja kod vas dulja – vrijeme je za novi site.

  6. UX nije dobar, korisnici brzo odlaze sa sitea

  Kako sam već napisao, živimo u vremenu u kojemu je potrebno mnogo svakodnevnih aktivnosti u digitalnom svijetu kako biste došli do kupca. Ali, isto tako, živimo u svijetu u kojemu je vrlo lako utvrditi što na vašim stranicama ne valja. Zahvaljujući raznim softverskim alatima brzo možete doznati kakvo je stanje stvari. Među takve alate spada i Google Analytics koji će vam odgovoriti na najvažnija pitanja (i pametno pratiti nakon novog weba poboljšanja). Osim Google Analytisca, tu su i drugi alati za testiranje, npr. Loop11, koji će biti iznimno korisni. Njima ćete doznati nalaze li korisnici na vašim stranicama ono po što su došli, koliko im treba da dođu do pojedine informacije, što im odvraća pozornost i slično. Iznimno korisno!

  7. Sve je zastarjelo

  Site je odraz vaše tvrtke. Ako izgleda zastarjelo i ima sadržaj koji je isti takav, sigurno neće ostaviti najbolji dojam kod korisnika. Ali ni kod Googlea. Možda čak netko pomisli da ste propali ili više ne postojite! Ako je pritom još konkurencija napravila nove bolje stranice, nemate o čemu razmišljati – vrijeme je za novu web stranicu. Treba svakako reći i da vam je nova stranica potrebna ako se sama tvrtka promijenila, odnosno prošla neku transformaciju. Možda se odlučila drukčije pozicionirati na tržištu, napravila osjetan zaokret u poslovanju i sl. Web stranica mora odražavati tvrtku danas, a ne prije tko zna koliko godina.

  Web trendovi 2017.

  Internet je veselo mjesto koje se brzo razvija i na kojem se trendovi često mijenjaju. Mnogi su predvidjeli što nas očekuje u ovoj godini u području UX-a, web dizajna i developmenta – izdvajamo najvažnije:

  Dizajn koji štedi vrijeme

  Kako ste već doznali, site koji se učitava pet sekundi je prespor. Ali, i generalna je ideja korisnicima omogućiti da do informacije ili željene radnje dođu čim prije.

  Pametnije mjerenje rezultata

  I dok nam Google Analytics otkriva koliko vremena korisnik provodi na siteu, gdje se kreće i što radi, dolazi vrijeme u kojemu će se mjeriti potpuno drukčije stvari. Npr. je li UX imao pozitivan doprinos za korisnika.

  Ravno u glavu

  Mi smo Jasno&Glasno, full service digitalna agencija. U ovoj godini prevladavat će upravo takve konstrukcije koje brzo otkrivaju o čemu je na web stranici riječ. Nastavlja se trend dizajna koji štedi vrijeme.

  Hrabre boje

  O ovome smo mnogo razgovarali u Jasno&Glasno jer nam se cijela ideja hrabrih boja veoma svidjela. Koje su to hrabre boje? Popularni Behance u svom izboru trendova za 2017. hrabrima smatra ove boje.

  Landing stranice

  S obzirom na to da su u kampanjama izrazito važne i korisne, i landing stranice doživjet će procvat 2017., a sigurno je da će se taj trend nastaviti i sljedeće godine. Mogućnost boljeg targetiranja svakako je pridonijela tome.

  Otkrivamo tajne digitalnog marketinga