• 05/11/2016
  • Jasno&Glasno tim

7 taktika za privlačenje inozemnih korisnika na Twitteru

Ako svojim proizvodom ili uslugom želite privući inozemne korisnike, nikako ne smijete zanemariti Twitter – pogotovo na tržištima Amerike, Kanade, Japana, Španjolske i Velike Britanije koja imaju pozamašan broj korisnika na toj mreži. Otkrit ćemo vam nekoliko taktika koje će vam pomoći da se približite inozemnim korisnicima i ostvarite uspješnu komunikaciju.

Iako nije među najkorištenijim društvenim mrežama na svijetu poput Instagrama, Facebooka ili Snapchata, Twitter je ipak veoma važan kod određenoga segmenta populacije. Prema posljednjim dostupnim podacima u 2016. godini, broj korisnika Twittera u Hrvatskoj je negdje oko 50.000, a u cijelome svijetu ta brojka raste do 310 milijuna aktivnih korisnika.

Što konkretnija ponuda

Nakon što ste dobro istražili tržište na koje želite plasirati svoj proizvod ili uslugu, važno je i definirati što to točno nudite inozemnim korisnicima? Ako je riječ o online kupnji, morate dobro razmisliti što vas razlikuje od svih ponuđača na tržištu na kojemu nastupate. Ako isti proizvod nudi još tisuće drugih ponuđača, morate obratiti pozornost na vlastite USP-jeve. Ključne poruke koje vas izdvajaju iz mase ponuđača nije lako kreirati, pogotovo kada ih morate smjestiti u samo 140 znakova i tek mrvicu više u opisu profila. Ipak, jednom kada ih definirate, znat ćete točno kako korisnici reagiraju na to što im nudite i trebate li mijenjati ključne poruke ili poslovni pristup.

Kako pronaći korisnike iz određenoga grada?

Oglašavanje je svakako jedan od načina, ali kako to uraditi besplatno? Pri kreiranju profila na Twitteru mnogi korisnici unose i svoju lokaciju. Zahvaljujući tome, uz jednostavan geolokacijski kod možete pronaći korisnike i tvitove iz željenoga grada.

Uzmimo kao primjer Birmingham. Prvo što trebate uraditi je otići na neku od online mapa, ovaj put Google mape. Nakon što ste pronašli Birmingham, u linku browsera prikazat će vam se geografska dužina i širina.

Birmingham

 

Nakon toga u polje Twitter search unesete kod:
geocode: 52.477564, – 2.0037144,20 km.

Brojke u kodu odnose se na već spomenutu geografsku dužinu i širinu, a 20 kilometara je radijus oko samoga grada, kako biste obuhvatili što veću površinu oko grada. Ti su kilometri promjenljivi te u to polje unosite željeni radijus.

Kad završite tu pretragu, prikazat će vam se svi sadržaji iz Birminghama: tweetovi, profili, fotografije, događanja uživo. Twitter for Business nudi vam i određene podatke, infografike i statistike o kupnji u nekim od zemlja. Pogledajte na primjeru Velike Britanije i Irske.

Interesi korisnika i Twitter liste

Nakon što ste obavili geolokacijsku pretragu, prijeko je potrebno filtrirati one koji su zainteresirani za to što nudite. Zahvaljujući hashtagovima i ključnim riječima, to nije teško pronaći. Za kreiranje lista preporučujemo vam korištenje TweetDecka. Ako se vaša kompanija, primjerice, bavi online prodajom cipela, možete kreirati različite liste s lokacijama s kojih žene često tvitaju o cipelama i modi. Liste možete slagati neograničeno te ciljano pratiti korisnike iz određenih gradova prema ključnim riječima.

Kako biste detaljnije istražili interese korisnika, posjetite Twitterovu analitiku koja nudi istraživanje interesa skupina na toj društvenoj mreži, uređaja s kojih se Twitter koristi, kao i događanja koja slijede.

Vrste uređaja s kojih se tvita

Ova je stavka veoma važna jer će uvelike utjecati na vaš način komunikacije. Putem TweetDecka možete vidjeti s kojega je uređaja bilo koji korisnik tvitnuo. Na primjer, većina korisnika u SAD-u Twitter koristi sa iOS uređaja, što vam govori da vaš website mora biti optimiziran za Apple uređaje. Pored toga, vrsta uređaja utječe i na komunikaciju jer, ako ne vidite emotikone poslane sa iOS uređaja, zanemarit ćete dio komunikacije.

Streamanje

Eventi i događaji koji se događaju u offline životu često su na Twitteru propraćeni hashtagovima. To vam omogućuje da pratite sve što je aktualno pa se, ako se odnosi i na vas, možete ubaciti u stream koji je aktualan i tako ostvariti veoma veliku vidljivost.

Način komunikacije

Proaktivna komunikacija na Twitteru uvijek je dobar smjer da vas primijete, ali morate biti obazrivi. Dobro procijenite s kime ulazite u komunikaciju i prije nego što se nekome obratite, pregledajte njegov profil i provjerite na koji način komunicira kako biste mu prilagodili poruku. I naravno, vodite računa o tome da ne spamate.

Oglašavanje

Ako imate dovoljno novca, svakako razmotrite oglašavanje na Twitteru pomoću čega najbrže dolazite do najvećega broja rezultata. Na ovoj stranici možete istražiti Twitterove partnere po različitim zemljama, željenim industrijama i vrsti oglašavanja ili mjerenja rezultata.

To su neke od najosnovnijih taktika, a za detaljnije informacije, uvijek nas možete kontaktirati.

 

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga