• 04/19/2017
  • Jasno&Glasno tim

7 pitanja koja trebate postaviti digitalnoj agenciji

Upiti digitalnoj agenciji poput naše dolaze u raznim formatima i gotovo je uvijek potreban sastanak na kojemu ćemo mi postaviti pitanja klijentu, ali i klijent nama. Kako bismo vam olakšali prvi susret, donosimo popis pitanja koja biste trebali postaviti svojoj digitalnoj agenciji.

1. Što smatrate da možemo poboljšati u svom dosadašnjem digitalnom nastupu?

Često kad radimo na nekom projektu, naročito ako smo duboko u njemu, izgubimo cijelu sliku. Teško nam je reći jesmo li i koliko dobri i nalazimo li se na pravome putu. Stoga je uvijek dobro pitati objektivne promatrače, one sa strane, da nam kažu što misle da bismo trebali popraviti. Što radimo loše, trebalo bi svakako biti jedno od pitanja, a otvorenost prema kritici dobrodošla je. Digitalna agencija može već prije prvog sastanka sigurno izvući tri dobre i tri loše stvari na vašim digitalnim platformama. Ravnajući se prema tome, brzo ćete znati kako razmišljaju i što najprije uočavaju.

2. Na kojim ste (sličnim) projektima radili?

Iako rad na sličnim projektima ne jamči uspjeh, uvijek je dobro čuti iskustva iz sličnog sektora. Financijski sektor, telekomunikacijska industrija, turističke tvrtke, start-upovi – svi oni imaju neke sličnosti unutar industrije, a u većini slučajeva ciljaju i istu publiku. Od vaše digitalne agencije možete doznati mnogo toga o industriji u kojoj se nalazite i njezinu “stanju” na digitalnim platformama.

3. Kako ćemo doći do ciljane publike?

Odgovor na to pitanje sigurno nećete dobiti odmah, čak i u strategiji koju za vas razvije agencija on neće biti finalan. Danas živimo u vremenu kad kampanje nisu od datuma do datuma, nego se radi cijelo vrijeme, samo na raznim kanalima. Digitalne platforme zahtijevaju konstantnu prisutnost i testiranje koje, srećom, brzo daje odgovore. Svejedno, veoma je važno ne trošiti vrijeme i novac pokušavajući obuhvatiti sve. Vaša digitalna agencija mora odgovoriti na pitanje o tome koji su najbolji kanali za vas. I brzo imati odgovor na pitanje: Kako ćemo doći do ciljane publike?

4. Kako ćemo mjeriti uspjeh?

Na digitalnim platformama sve je mjerljivo. Toliko je lijepo mjerljivo da oglasne kampanje (npr. na Facebooku) možete svakodnevno optimizirati ili znati koliko je ljudi došlo na vašu stranicu i što su tamo radili. Definiranje mjerenja uspjeha iznimno je važno za kvalitetan odnos agencije i klijenta. No, osim toga, dobro je imati mjerne točke koje će vas na vašem digitalnom putu usmjeravati i govoriti vam kako napredujete.

5. Kakve ćemo izvještaje dobivati?

Jesmo li na pravome putu, često otkrivaju izvještaji. Oni mogu biti tjedni, mjesečni, kvartalni, svakodnevni, a njihov ritam (koji je najčešće mjesečni) ovisi o platformama i kampanjama. Kako god ih radili, važno je da ih dobijete, i to ne samo kao nakupinu brojki, nego i s kratkim objašnjenjem što te brojke znači. Također, važni su za mjerenje rezultata i točke koje ste definirali.

6. Kada ćemo vidjeti prve rezultate?

Neke aktivnosti na digitalnim platformama daju rezultate odmah, a neke tek za šest mjeseci. O aktivnostima koje ćete poduzimati ovisi i brzina kojom će rezultati dolaziti. No, u digitalnoj agenciji znaju neki prosjek te što se može očekivati pa će imati i neke okvirne, poslije i precizne odgovore. Njih je najbolje postaviti na timeline aktivnosti koji i sami možete pratiti zajedno s kontrolnim točkama.

7. Što vam treba od nas?

Osim odgovora na veoma mnogo pitanja, vašoj agenciji treba i mnoštvo drugih stvari poput knjige standarda ili pristupa postojećim digitalnim platformama. Iznimno je važno definirati koje su to točno stvari, kao i kad koja stiže, odnosno na koji način. Kako ćete komunicirati s agencijom, danas je također jedna od tema, a često ovisi o projektu. Slack, Trello, tjedni sastanci, mailovi, Basecamp… samo su mali dio opcija.

 

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga