• 06/23/2016
  • Jasno&Glasno tim

6 taktika za povećanje prodaje u vašim web trgovinama

Postoje brojni načini, strategije i taktike kako da povećate promet u svojim webshopovima. U ovome blogpostu objasnit ćemo vam šest najvažnijih segmenata digitalnoga marketinga u online prodaji koji će, ako ih pravilno koristite, dovesti do povećanja posjeta svakom webshopu, a samim time u konačnici i do povećanja prodaje.

Optimizirajte web

Vaš webshop je vaše prodajno mjesto. Uredite ga tako da se svaki kupac u njemu osjeća ugodno. Svaki artikl mora mu biti nadohvat ruke, detaljno i točno opisan, s istaknutom cijenom, a potencijalnome kupcu ništa ne smije smetati da obavi kupnju. Uz to, veliki online dućani, poput eBaya i Amazona, koriste različite taktike i pozive na akciju kako bi na svakome kliku potaknuli korisnike na kupnju.

Pri online kupnji čak i najmanje sitnice mogu činiti razliku. Testirajte dizajnom i tekstom različita rješenja na svojim web stranicama kako biste otkrili ona koja dovode do veće prodaje. Naravno, webshop je potrebno i maksimalno prilagoditi svim veličinama ekrana kako bi i potencijalni kupci koji vašoj web stranici pristupaju putem mobilnih telefona imali maksimalno jednostavno i ugodno iskustvo boravka u vašoj online trgovini.

Za kraj, potrebno je pratiti i mjeriti sve. Koristite Google Analytics kako biste saznali sve o svojim posjetiteljima i njihovu ponašanju dok borave u vašemu webshopu pa optimizirajte webshop prema tako prikupljenim informacijama.

Pišite blog

Vratimo se opet u vašu trgovinu. Znate kako kupci stalno vašim prodavačima postavljaju tisuće pitanja o proizvodima i svemu ostalome povezanom s uslugama koje nudite. U vašemu online dućanu nema prodavača koji će dati savjet i biti spreman odgovoriti na sva pitanja, ali zato je tu blog. Koristite ga kako biste i svojim potencijalnim kupcima, i svim drugim posjetiteljima, pružili dodatnu vrijednost. Osim što ćete na taj način pružiti dodatnu pomoć i važne informacije, tražilice će nagraditi vaš webshop boljom pozicijom pri pretragama za ključne riječi koje su vama važne.

Osim iznošenja vlastitih iskustava i mišljenja, uključite i svoje korisnike. Sjetite se samo stranica poput TripAdvisora ili Airbnbarecenzije drugih kupaca postaju veoma važan faktor pri odluci o kupnji. Omogućite posjetiteljima da pišu i razmjenjuju mišljenja o vašim proizvodima kako bi pozitivna iskustva povećala vašu online prodaju. Nemojte se bojati negativnih recenzija, to je najbolji način da saznate što trebate popraviti u svojim prodajnim naporima.

Budite aktivni na društvenim mrežama

Društvene mreže mjesta su gdje se okupljaju vaši postojeći i potencijalni korisnici. Budite prisutni među njima i razgovarajte o njihovim potrebama. Nemojte koristiti društvene mreže samo kako biste prodavali svoje proizvode, nego kao produženu ruku svoje prodaje koja će pomagati kupcima prije, tijekom te nakon obavljene kupnje.

Društvene mreže možete koristiti kako biste lako i brzo obavijestili sve svoje potencijalne korisnike o eventualnim akcijama, popustima, ali ih i nagrađivali za njihovu vjernost. Ako i dođe do nekakve krizne situacije, korisnici će vam se najprije obratiti putem društvenih mreža, a na vama je da pravodobno i kvalitetno odgovorite na nastalu situaciju. Ako to odradite na pravi način, svaki problem možete pretvoriti u svoju prednost te graditi povjerenje prema svim korisnicima.

Oglašavajte se

Ništa bez ulaganja u marketing i oglašavanje! S današnjim mogućnostima u online marketingu koji pruža ciljano oglašavanje moguće je detaljno segmetirati i pronaći potencijalne kupce, bilo da ih se selektira prema njihovim interesima ili pak spremnosti na kupnju određenoga proizvoda.

Također, važan segment u oglašavanju mora biti i remarketing. Nažalost, online kupci nemaju preveliku pozornost niti neograničeno vrijeme kada je riječ o samoj kupnji te se često dogodi da im u procesu kupnje nešto skrene pozornost i odvuče ih iz vašega webshopa. Zbog toga postoji remarketing i opcija prikaza oglasa kupcima koji su počeli i u određenomu trenutku prekinuli kupnju putem webshopa.

Osim toga, prikupljajući informacije o korisnicima koji su kupili određeni proizvod, remarketingom im možete ponuditi slične proizvode ili usluge koji će im dopuniti iskustvo prethodno kupljenoga artikla.

Koristite e-mail marketing

Newsletter je naučinkovitiji alat direktnoga komuniciranja koji u vašemu online poslovanju može igrati važnu ulogu. Jednako kao i remarketingom, možete segmenirati svoje pretplatnike prema njihovu dosadašnjemu ponašanju i obavljenim kupnjama te im nuditi točno određene proizvode koji će ih zanimati.

Imajte na umu da su primatelji newslettera sami odabrali tu opciju pa, osim dodatne prodaje, e-mail marketing možete koristiti i kako biste izgradili dugotrajan i kvalitetan odnos sa svojim potencijalnim kupcima. Pročitajte i naš tekst o tajnama e-mail marketinga.

Recite to videom

YouTube je druga najpopularnija tražilica, ali videa na Facebooku i Instagramu mogu dosegnuti znatno veći broj korisnika od klasičnih objava. Zbog svega toga, videosadržaji postaju najpopularniji način promidžbe proizvoda i usluga. Koristite kratke videoformate u obliku animiranih ili igranih videoinfografika kako biste privukli pozornost kupaca te ih brzo i jednostavno i na zabavan način informirali o svojemu poslovanju.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga