• 05/28/2015
  • Jasno&Glasno tim

5 stvari koje me polumaraton naučio o content marketingu

Uvijek kažemo da content marketing nije sprint već maraton. Pronašli smo još dodirnih točaka između kreiranja sadržaja i trčanja na duge staze!

Nakon otrčanog brooklynskog polumaratona, uspio sam pronaći sličnosti između dvije iznimno zabavne aktivnosti: trčanja polumaratona i content marketinga. I za jednu i za drugu vrijede gotovo isti savjeti.

 

Važno je slijediti dugoročan plan

 

dugorocni-plan

Za polumaraton sam se pripremao gotovo sedam mjeseci – tri mjeseca prije utrke trčao sam četiri puta tjedno. I svatko tko je otrčao polumaraton ili se tek sprema zna da bez dugih priprema nema ni rezultata. Identična je stvar i s content marketingom. Nema rezultata preko noći, oni su uvijek rezultat dugoročnog plana i, kao u slučaju mojih treninga, višetjednih aktivnosti. Bez obzira na to pripremate li se za polumaraton ili ulazite u contentmarketinški projekt, budite spremni na lagan, ali siguran rast do pobjede.

 

Bez kvalitetne distribucije nema uspjeha

 

kvalitetna-distribucija

Osim što sam fizički trenirao, za polumaraton sam se pripremao i iščitavajući set magazina, blogova i iskustava onih koji su ga otrčali. Najvažniji savjet koji sam pročitao vezan je za distribuciju energije, a kaže – rasporedite je pravilno (i pametno). Prvih 11 kilometara trčite konverzacijskim tempom, do 18. kilometra lagano ubrzajte i zatim finiširajte snažno do kraja. I opet, vrlo je slična situacija s content marketingom. Distribucija vašeg sadržaja, naučili smo to i sami na mnogo primjera, iznimno je važna. Do ovog blog posta došli ste putem našeg newslettera, objave na Facebooku, Twittera, LinkedIna… Kao i za polumaraton, i za contentmarketinške projekte potrebno je osmisliti kvalitetan plan distribucije.

[Tweet “Kao i za polumaraton, i za contentmarketinške projekte potrebno je osmisliti plan distribucije.”]

 

Publika je bitna

 

publika-je-bitna

Na polumaratonu u kojem sam sudjelovao publika je bila iznimno važan element moje pobjede (pobjeda = otrčati polumaraton). Na svakih nekoliko metara stajali su sa smiješnim natpisima, navijali kao da sam im rođeni brat, bodrili me i poticali, što mi je davalo snagu i novu energiju da idem dalje, do samoga kraja. U contentmarketinškim projektima situacija je malo ekstremnija – jer bez publike ni oni ne postoje. Ali, kao i u polumaratonu, svaki lajk, share i slična aktivnost daje vam poticaj da idete dalje. No prilikom dugoročnog planiranja ne zaboravite precizno definirati publiku i znati kome se i zašto obraćate.

 

Prije svega, napravite strategiju

 

strategija

Moja cijela polumaratonska priča imala je od samih početaka jasno zacrtan i definiran put. Znao sam točno koliko trčim koji dan, kakvu vrstu treninga imam, što ću jesti posljednji tjedan prije polumaratona. No moja strategija i zacrtani put raspali su se u trećem mjesecu treninga zbog ozljede! Napravite jasnu strategiju, ali nemojte je shvaćati kao zakon, već više kao vodič kroz contentmarketinšku avanturu. Ipak, ona mora biti temeljita i precizna, ali i podložna modifikaciji i improvizaciji.

[Tweet “Contentmarketinška strategija mora biti temeljita i precizna, ali i podložna modifikaciji.”]

 

Budite strastveni!

 

strast

Ovo je možda i najteže. Jer ne možeš biti strastven na silu – ili jesi ili nisi. Doduše, možeš otkriti strast za trčanjem, kao što sam je sam otkrio u četrdesetoj. Uostalom, kao što sam otkrio strast za sadržajem u sedmoj-osmoj godini kada sam imao svoj prvi magazin. Ne možete li se strastveno posvetiti svojim contentmarketinškim projektima, pronađite one koji mogu!

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga