• 03/06/2014
  • Jasno&Glasno tim

5 stvari koje community managerima mogu uništiti dan

 

Na prvi pogled community management djeluje kao posao iz snova – cjelodnevno scrollanje po Facebooku, praćenje vrućih tema na Twitteru, skupljanje likeova na Instagramu… A još si plaćen za to!

No kao svaki posao, i community management sa sobom donosi svakodnevne probleme razumljive samo onima koji se njime bave. Ovo su neke od najčešćih frustracija s kojima se suočavaju CM-ovi.

Internet is down!

1.

Nema sumnje da je jedna od najčešćih i najgorih noćnih mora svakog tko se profesionalno bavi društvenim mrežama – tehničke prirode. Prekid internetske veze ili spora brzina uploada, Tweet koji uporno ne prolazi kroz Hootsuite, sulude brojke među Facebook Insightsima i nikakvom logikom posložen prikaz unaprijed pripremljenih objava u Facebook Activity Logu… Da ne spominjemo krizne situacije poput prazne baterije na mobitelu. U ovakvim situacijama, nema druge nego pokušati ostati hladne glave i strpljivo čekati najljepšu ljubavnu poeziju koja zvuči nešto kao …and, we’re back!

Lovci na nagrade

2

Profesionalni “grebači” omiljena su skupina korisnika svakom community manageru. Prepoznat ćete ih po munjevitoj brzini buđenja iz online hibernacije na sam spomen čarobne riječi koja počinje slovom N. Od ostalih znakova raspoznavanja tu su društveno-mrežni profili s često naočigled lažnim korisničkim imenom i Timeline ukrašen isključivo šarenilom fotografija različitih proizvoda koje su si pokušali priskrbiti vođeni vjerom u misao da sreća prati uporne!

Nedostatak H2H komunikacije

3

Community managers are humans too! Iako skriveni iza monitora i raznih touch screenova, i njima je teško ostati imun na kritike upućene putem društvenim mreža. Iako su svjesni da hejt nije upućen njima osobno, u kriznim situacijama teško je ne dozvoliti emocijama da prevladaju. Budući da s anonimnošću na internetu često dolazi veća hrabrost, bujica psovki i kritika, bilo opravdana ili neopravdana, nije neuobičajena pojava s kojom se community manager mora biti spreman nositi, te koliko god to ponekad bilo teško, ostati strpljiv, uljudan, i smireno pokušati pomoći da se problem najlakše ukloni.

Izostanak interakcije

4

#Onokad smisliš najoriginalniji post svih vremena i s ponosom klikneš ikonicu u desnom donjem kutu ispod svoje poruke. I čekaš. A kako vrijeme odmiče, shvaćaš da je tvoj trud bio uzaludan. Šalu na stranu, koliko god community manager dobro poznavao svoju zajednicu i sadržaj na koji i kada najbolje reagira, nemoguće je uvijek predvidjeti što će ista podržati likeom i komentarom, a na što će samo odskrolati dalje. S druge strane, nema ljepšeg iznenađenja nego kada objavite nešto bez velikih očekivanja, a fanovi vas iznenade odličnim reakcijama i spremnošću na raspravu!

Stalna samo mijena jest

5

Posao community managera uključuje konstantno praćenje svih promjena u svijetu društvenih mreža. Ono što su privatnim korisnicima društvenih mreža u potpunosti apstraktni i nebitni pojmovi poput Facebookova algoritma objava i oglasne platforme, korisnicima koji društvenim mrežama nastupaju u ime brenda vrlo je važna materija kojom moraju izvrsno vladati. A to znači stalno biti ukorak sa svim, pa i onim najsitnijim promjenama koje se tu svakodnevno događaju.

U trenutku kada pomislite da ste otkrili savršenu formulu za post koji će doprijeti do newsfeeda svakog vašeg korisnika, imajte na umu da se u kreativnoj radionici Marka Zuckerberga i ekipe sprema nešto veliko – što će vašu formulu vjerojatno učiniti u potpunosti beskorisnom.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga