• 01/06/2015
  • Jasno&Glasno tim

5 savjeta za planiranje društvenomrežnog kalendara

Kako bi komunikacija na društvenim mrežama bila uspješna, važno je znati da iza svakog tvita, objave na Facebooku ili fotografije na Instagramu u ime određenog brenda stoji oslonac u vidu pažljivo ispunjenog društvenomrežnog kalendara koji se osmišljava, ispravlja, dopunjava, uređuje, pa još jednom ispravlja – i tako iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta za njegovo što uspješnije planiranje.

1. Definirajte teme i ciljne skupine

Bilo da je riječ o tjednom, mjesečnom ili tromjesečnom društvenomrežnom kalendaru, prije početka njegova slaganja prvi je korak definiranje ključnih tema koje se u narednom periodu žele iskomunicirati, kao i prepoznavanje skupina korisnika koje ćemo tim porukama targetirati. Ponekad je ključna tema događaj, promotivna aktivnost ili novi proizvod. Ponekad ključnih tema ima više, ponekad su namijenjene različitim skupinama korisnika. Nakon njihove identifikacije, lakše je odabrati tip sadržaja i način komunikacije te prilagoditi poruku onoj društvenoj mreži na kojoj će se komunicirati određenim skupinama korisnika.

2. Prvo ključne teme, zatim svevremenski sadržaj

Prilikom ispunjavanja društvenomrežnog kalendara prioritet imaju ključne teme u narednom razdoblju. Nakon što ih povežete s određenim datumima ili danima u tjednu, za preostale kućice u kalendaru lakše je predvidjeti svevremenski sadržaj. Sadržaj koji nije vezan za određeni dan ili period mnogo je zahvalniji za prebacivanje iz kućice u kućicu, primjerice kada iskrsnu važne poruke koje treba iskomunicirati odmah. Tako ćete i dalje imati pregled svih objava u svakom trenutku.

3. Planirajte dinamiku objava

Prilikom planiranja društvenomrežnog kalendara važno je pratiti aktivnosti korisnika i njima prilagoditi dinamiku objava. Facebook Insights administratorima nudi uvid u statistike koje u ovom slučaju mogu biti od velike pomoći, od demografije fanova do tipa sadržaja na koji najbolje reagiraju i vremena kada su najaktivniji. Na osnovi ovih podataka odaberite optimalnu dinamiku objava i složite plan komunikacije s definiranim brojem, danom i vremenom objave – za svaku društvenu mrežu zasebno, ovisno o njezinim karakteristikama. Vodite računa o važnim okolnostima poput doba dana ili vremenskih prilika – zabavniji sadržaj vjerojatno će bolje proći u večernjim satima dok se korisnici opuštaju uz društvene mreže, a vašu će objavu vjerojatno vidjeti veći broj ljudi tijekom kišnog nego sunčanog vikenda.

SMK

4. Odaberite alate i prilagodite ih sebi

Kada je riječ o društvenomrežnom kalendaru, svi ćemo se složiti koliko je važan, no koliko je kvalitetan ovisi isključivo o tome kako se onaj tko ga provodi snalazi u njemu. Drugim riječima, personalizirani društvenomrežni kalendar uvijek je najučinkovitiji. Bilo da koristite običnu Excelicu ili Google Spreadsheets, stupce, redove i funkcije posložite tako da budu vizualno pregledni i logični, a kada je riječ o bojama, veličini i fontu – jednostavno pustite mašti na volju. Hoćete li bojama diferencirati teme objava, društvene mreže, dane u tjednu ili pak ostaviti dokument prozračan i minimalistički uređen, odluka je na vama.

SMK

5. Ostavite mjesta za improvizaciju

Nijedan društvenomrežni kalendar nije zapisan u kamenu – on služi kao oslonac pri planiranju i provedbi komunikacije i kao takav podložan je izmjenama i dopunama, stoga se ne morate bojati funkcije insert. Uočite li priliku za spontanu objavu, iskoristite trenutak, korisnici će znati prepoznati vašu prisutnost.

Otkrivamo tajne digitalnog marketinga